Het bufferplan

Met de NIBUD bufferberekenaar heb je een idee hoeveel geld je aan de kant zou moeten hebben voor onverwachte uitgaven en situaties. Je kan ook aan de hand van je eigen budget berekenen hoeveel geld je aan de kant wil hebben.

 

Maar nu concreet, neem volgende 6 stappen om je buffer op te bouwen:

 

  1. Open vandaag een spaarrekening. Onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van een spaarrekening an sich, zelfs als kan je nog niks storten, aanspoort om te sparen.

  2. Breng je actuele inkomsten en uitgaven in kaart. Mensen denken dat dit een hele klus is maar dat valt best mee. In een paar uurtjes heb je dit geklaard. Doe dit samen met je partner!

  3. Je weet nu wat je buffer is dankzij de NIBUD bufferberekenaar of aan de hand van je eigen budget. Dit is wellicht een stevig bedrag dus haal even adem. Deel je buffer door 3 jaar en dan door 12 maand. Nu weet je wat je elke maand aan de kant moet zetten. Voor het afbetalen van schulden rekenen we maximaal 3 jaar, hou voor de opbouw van je reserve maximaal dezelfde termijn aan.

  4. Stel voor je maandelijks te sparen buffer een automatische incasso in van je zichtrekening naar je spaarrekening met als datum het tijdstip waarop je loon wordt gestort. Met wat overblijft moet je het doen. Kijk niet op het einde van de maand wat je overhoudt. Geloof me, je houdt niks over...

  5. Ga schrappen in je uitgaven. Versimpel en geef ánders uit. Kijk hierbij ook naar je schulden want die kosten veel geld.      Probeer daarom zo snel mogelijk alles af te lossen, werk van klein naar groot. Doorbreek de verleiding en zorg dat je niet opnieuw schulden kan maken. Dus die creditcards ritueel doorknippen en de mogelijkheid tot roodstand op je rekening stopzetten.

  6. Verhoog je inkomsten. Ontvang je alles waar je recht op hebt? Loonsverhoging, andere job, meer werken, tijdelijk bijklussen,...Verkoop spullen, alles wat je een jaar niet hebt gebruikt gaat onverbiddelijk op de verkoopstapel. Verkoop het online of organiseer een garagesale met je straat. Zo heb je meer opkomst en het is nog gezellig ook.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.